Saç ekimini mutlaka doktor yapmalı

admin

DİDEM SEYMEN- Saç ekimi bir ameliyat gibi titizlikle planlanmalı ve başınızda bir hekimin olacağı şekilde yapılmalı. Aldığınız anestezinin yan etkisi veya bir komplikasyon ortaya çıktığında anında müdahale edilebilmeli. Kendisini doktor gibi tanıtan, rezidanslarda klinik açıp kartvizit bastıran kişilere ilk soracağınız şey, diploması olmalı. Üstelik bu tarz yerler sağlık turizmini de Türkiye’nin ismini de olumuz etkiliyor. İşte konunun uzmanı hekimlerin görüşleri…

Doktor olmadan olmaz

*Dr. Gizem Kağıtçı, saç ekimi basit bir işlem gibi düşünüldüğüne dikkat çekerek, bu işlemi yaptırmak isteyenleri uyarıyor:

“Saç ekimi, 7-8 saat süren, adrenalin içeren bazı lokal anestezilerin uygulandığı, dolayısıyla mutlaka hekim kontrolünde gerçekleşmesi gereken bir işlemdir. Kişinin özgeçmişi göz önünde bulundurulmalı, kalp hastalıkları, tansiyon-ritm problemleri, diyabet, nörolojik bozukluklar başta olmak üzere kişi işlem öncesi hekim tarafından detaylı bir muayene ile değerlendirilmeli, saç ekimi operasyonunda ve sonrasında uygulanacak tüm tedavi buna göre planlanmalıdır. Merdiven altı dediğimiz, ruhsatsız izinsiz yerlerde, sterilizasyon koşulları hiçe sayılarak ve maalesef hekim olmayanların kendilerini hekim olarak tanıtarak saç ekimi gibi uzun yıllar deneyim gerektiren bir operasyonu çok yanlış şekillerde gerçekleştirdiklerini görüyoruz. Bu kimselerin yaptığı yanlış uygulamalara maruz kalan kişilerin sadece sağlıklarını tehlikeye atmakla kalmayıp, birkaç ay sonra hiç doğal olmayan, kişinin görünümünü ve özgüvenini sarsan sonuçlarla psikolojik olarak da son derece olumsuz etkilendiklerine şahit oluyoruz. Saç ekimi uzun yıllar eğitim alınarak tüm teknik ve tıbbi detaylarıyla özenle uygulanması gereken bir işlemdir. Hekimin bulunmadığı, izinsiz ruhsatsız yerlerde bu işlem yaptırılmamalıdır. Saç ekimi operasyonu kalıcı bir işlemdir ve sizi hayat boyu mutsuz değil, mutlu etmek için özenle tecrübeli ve profesyonel ekiplerce hekim kontrolünde gerçekleştirilmesi gereklidir.”

Dr. Mehmet Erdoğan da saç ekiminin cerrahi bir işlem olduğuna vurgu yapıyor: “Tıp fakültesinde ilk öğretilen ‘Önce zarar verme’ etik ilkesidir. Tıp hekimi olmayanlar tarafından yapılan ve yürütülen bu işlemler yolunda gitmeyen en ufak bir durumda istenmeyen yan etkilere yol açabilir.”

‘Başarısızlığa mahkûm’

Dr. Gökay Bilgin, “Saç ekimi operasyonu ciddi bir medikal planlama gerektiriyor. En önemli aşaması ise estetik tarafta doğru planlama aşamasıdır, hastanın isteği doğru anlaşılıp, yüz tipine uygun, saç şekli, saç tipi gibi birçok parametreye göre doğru planlama yapmak gerekir. Klinikte maalesef bir tanıdığının vasıtasıyla yönlendirilmiş hastaların geri dönüşü olmayan yanlış ekim sonuçlarını yenilemeye çalışıyoruz. Bazen bu mümkün olsa da bazen çok zor oluyor. Doktorların yönetmediği saç ekimi süreçleri bu açıdan başarısızlığa mahkûm” diyor.

İşlem yapılırken sürekli bayıldı

Y.K., 29 yaşında. Saçlarında genetiğe bağlı dökülmeler başladı. Hekim araştırmasına değil de fiyatı uygun olan Mecidiyeköy’de bir rezidansın alt katındaki klinikle anlaştı. İşlem sırasında sürekli bayılıp ayılan ve acı da çeken Y. K. “İşlem yapıldığı zaman kan kaybettiğimiz için baş dönmesi oluyor, kan değerleri düşüyor. Acı olmasın diye bayıltıp işleme başlıyorlar diye söylediler. Bayılıyorum, ayılıyorum şeklinde oldu. Acıyor dediğim zaman sürekli anestezi uyguladılar. Sadece oraları hatırlıyorum. Beni nasıl ayılttılar onlar da bilmiyor, başlarında doktor da yoktu. Nasıl ayıldığımı ben de bilmiyorum. Kalktıktan sonra, uyandıktan sonra yürüyemez durumda idim” dedi. Sonuçtan memnun kalmayan Y. K., bu kez doktor araştırdı ve işinin uzmanına yeni saç ekimini yaptırdı. “Ucuz etin yahnisi oldu başımıza gelen” diyen Y.K. “İstanbul’da birçok klinik var. Saç ekimi tam 8 saat sürüyor, bir ameliyattan daha uzun. Ciddi bir sağlık sorunu olsa ne yapacakları belli değil. Müdahale edecek ekip, ekipman var mıydı, yok muydu bilemiyorum. Mutlaka doktorun olduğu yere gidilmeli” diyor.

Mağdur olanlar anlatıyor…

29 yaşındaki Polis Memuru Ö. T.’nin saçlarında 25 yaşından sonra seyrelme başladı. Saç ekimi yaptıracağı zaman nelere dikkat etmesi gerektiğini bilmiyordu. İlk saç ekimini Çağlayan’da özel hastanede yaptırdı. H. isimli kişiyle görüştü. Herkes kendisine ‘Hocam, hocam’ dediği için sorgulamadı. Hatta kendisi de ‘Hocam’ diye hitap etmeye başladı.

Anestezi verilirken başında doktor yoktu. Greftler alındı. Tam saç ekimi için çizim aşamasına geçilecekken olaylar patlak vermeye başladı. En başta konuştuğu H. isimli kişi acelesi olduğunu söyleyerek hastaneden ayrılmıştı.

Herkesin üslubu, davranışları bir anda değişmeye başladı. Bu defa da çizimi yapmak için başka bir kişi geldi. Ö. T. onu da doktor sandı. Yanlış çizim ile Ö. T.’nin başına gelmeyen kalmadı. Ö. T. yaşadıklarını “Saçlar, hatırı sayılmayacak miktarda çıktı.

‘5 bin greft ektik, sertifika veriyoruz’ dediler hastane onaylı. Renkli çıktı şeklinde hastane kaşesi olmadan bir sertifika verdiler. Alnımın şişliği de 2.5 ay sonra inmeye başladı. Çok fazla ilaç enjekte etmişler. Kafa derisi genişlemiş. 1.5 ay şapka ile gezdim. Şapkayla, keple dolaştım. Doktorların iletişim bilgileri bende yoktu. Doktorla görüştürmediler” diye anlatıyor. Ö. T., hastanede saç eken H. ve A.’nın hekim olmadığını öğrendi. 12 ay sonra ikinci kez saç ekimi yaptırabileceğini öğrenen Ö. T. bu kez iyi araştırdı ve işinin uzmanı doktorlara işlemi yaptırdı. Zorlu operasyonun ardından saç ekimi istediği şekilde sonuçlandı.

Şimdi herkese şunu söylüyor: “Fiyatın uygunluğuna aldanıp da merdiven altı yerlerde işlem yaptırmamaları gerekiyor. 1-2 eğitim alıp saç ekim uzmanıyım diye güvenmesinler. Tansiyondan bile ölen insanlar var. Ben işim gereği sağlık kontrollerinden sık geçtiğim için bir sağlık sorunum yoktu, başıma bir şey gelmedi. Ama başkalarının gelebilir.”

Yorum yapın