Mayıs 2022’de ‘Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Görevi’ için 2 Türk vatandaşının seçileceği bildirildi. 36 bin aday başvurusundan gerekli şartları sağlayan adaylar Ankara’da tıbbi ve psikolojik testlerden geçirildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 29 Nisan 2023’te Atatürk Havalimanı’ndaki TEKNOFEST’te Alper Gezeravcı’nın asil, Tuva Cihangir Atasever’in yedek uzay yolcusu olduğunu duyurdu.
Astronotların eğitim süreci ABD’nin Teksas eyaletinin Houston kentinde yürütüldü.
Gezeravcı, 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu’nda çeşitli bilim misyonlarını gerçekleştirecek. Farklı alanlardaki 13 deney uzayda gerçekleştirilecek.
Türkiye saatiyle 17 Ocak’ı 18 Ocak’a bağlayan gece 01.11’de Alper Gezeravcı, ilk insanlı uzay misyonu için yola çıkmış olacak mürettebatı taşıyacak aracın 1,5 gün sürecek yolculuk sonunda, 19 Ocak saat 13.15’te Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlenmesi bekleniyor.
Spacez Falcon 9 Roketi, AX-3 mürettebatını Spacex Dragon Uzay Aracıyla NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’ndeki fırlatma kompleksi 39A’dan ISS’ye fırlatılacak.
Axiom Space’in ISS’ye göndereceği ‘AX-3’ görevi için 4 kişilik mürettebat arasında Gezeravcı’nın yanı sıra ABD ve İspanya’yı temsilen misyon lideri Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetlerinden pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt bulunuyor.
Gezeravcı’nın bavulunda başta yeğeni olmak üzere, aile bireylerinin fotoğrafları, yörük kültürüne ait bazı objeler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendilerine verdiği Türk Bayrağı olacak.
Nisan 2023’te astronotların beğendikleri yemek grupları tespit edildi. İlk numuneler Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaştırıldı.
Misyonda 2 insanlı uçuş gerçekleştirilecek. İlki Gezeravcı’nın ISS’ye yapacağı, ikincisi ise Atasever’in yılın ilk yarısında gerçekleştirmesi beklenen yörünge altı uçuşu olacak.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, F-16 pilotu olan Türk astronot Alper Gezeravcı’nın da yer aldığı görüntüleri paylaşmıştı. Gezeravcı videoda şunları söylemişti;
“5-6 yaşlarında köyde yaşıyordum. İlk kez uçak gördüğümde gökyüzünde büyükannemin yanında olduğumu hatırlıyorum. ‘Ben bu uçağı kullanacağım nene’ dediğimi hatırlıyorum kendisine. Gökyüzünde uçakla yapılan her türlü manevra beni her zaman derinden etkilemiştir. Demir kanatlarla çıkabildiğim en yüksek irtifa şu ana dek 51 bin fit oldu. Mavi gezegene çıplak gözle yukarıdan bakmak nasıl bir his olacak çok merak ediyorum. Kanatsız bir halde uzayda uçabilmek muhteşem bir his olacak.”
Gezeravcı, uzayın şimdiye dek hayallerini süslemediğine dikkat çekerek, “Çünkü ‘uzay’ dediğimizde ülke olarak zaten biz tamamıyla bu alanın dışındaydık. Bu yüzden belgesellerde, filmlerde uzayla ilgili sahneleri gördüğümde kendime hemen hatırlatırdım ‘bu başka milletlerin rüyası’ diye. Gecenin bir yarısı operasyonel bir ucuştan dönerken haberlerde Cumhurbaşkanımızı gördüm. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yıl dönümünde bir Türk vatandaşının uzaya gönderileceğine dair tarihi kararını bizlere açıklıyordu. Türkiye gibi bir ülke için bu çok büyük bir adımdı. Zira bu ülkenin evlatlarının hayallerinin önünde duran bir perdenin kalkması anlamına geliyordu. O andan itibaren bunu ciddi ciddi düşünmeye başladım. Oldukça uzun ve zorlu bir süreçten geçtik. En nihayetinde Türkiye’nin uzay programına seçilmiştik. Muazzam ve harika bir histi gerçekten. Benim ismimin bir önemi yok. Önemli olan milletimizin, ülkemizin geleceğe yönelik bu önemli adımı atmaya kararlı olduğunu hatırlamaları. Artık gökyüzünün sınırlarının ötesine geçerek derin uzay düşleri kurabildiğimizi görmeleri” ifadelerini kullandı.
Canlı Anlatım Özeti
- 1. İLK TÜRK ASTRONOT NASIL SEÇİLDİ?
- 2. SEÇİLEN ASTRONOTLAR NE ZAMAN İLAN EDİLDİ?
- 3. ASTRONOTLAR NEREDE EĞİTİM ALDI?
- 4. ALPER GEZERAVCI UZAYDA NE GÖREVLER YAPACAK?
- 5. YOCULUK NE ZAMAN BAŞLIYOR?
- 6. FIRLATMA İŞLEMİ NEREDEN YAPILACAK?
- 7. EKİPTE KİMLER OLACAK?
- 8. ALPER GEZERAVCI YANINDA NELER GÖTÜRECEK?
- 9. YEMEK İHTİYAÇLARI NASIL KARŞILACAK?
- 10. TÜRK UZAY YOLCUSU VE BİLİM MİSYONU KAPSAMINDA KAÇ UÇUŞ YAPILACAK?
- ‘6 YAŞIMDA BU UÇAĞI KULLANACAĞIM DEDİM’
- ‘BENİM İSMİMİN BİR ÖNEMİ YOK’